← belizelaw.ai · Harbours And Merchant Shipping (Certificate Of Competency) Regulations, Cap. 234s15

Interpretation

Harbours And Merchant Shipping (Certificate Of Competency) Regulations, reg. 2 · Revised Edition 2020

In these Regulations“certificate of competency” means a certificate of competency issued by the Ports Commissioner pursuant to these Regulations and section 19 of the Act; “Class A”, in relation to a vessel, means a vessel used for whatever purpose with an overall length of no more than 34 feet measured from stem to stern and which in every way shall be her longest measurement along her centre line; “Class B”, in relation to a vessel, means a vessel used for whatever purpose with an overall length between 35 feet and 44 feet measured from stem to stern and which in every way shall be her longest measurement along her centre line; “Class C”, in relation to a vessel, means a vessel used for whatever purpose with an overall length between 45 feet and 65 feet measured from stem to stern and which in every way shall be her longest measurement along her centre line; “Class D”, in relation to a vessel, means a vessel used for whatever purpose with an overall length 66 feet and greater 78 measured from stem to stern and which in every way shall be her longest measurement along her centre line; “Class E”, in relation to a vessel, means a catamaran or trimaran of any length; “Class EA”, in relation to a vessel, means a catamaran or trimaran of no more than 34 feet measured from stem to stern and which in every way shall be her longest measurement along her centre line; “Class EB”, in relation to a vessel, means a catamaran or trimaran with an overall length between 35 feet and 44 feet measured from stem to stern and which in every way shall be her longest measurement along her centre line; “Class EC”, in relation to a vessel, means a catamaran or trimaran with an overall length between 55 feet and 65 feet measured from stem to stern and which in every way shall be her longest measurement along her centre line; “coastal and river service” means a passenger trade between all places in Belize whether by sea or on any river or inland water and includes the coastal and river service between Belize and the coasts of the Republics of Mexico, Guatemala, Honduras and Nicaragua; “coastal waters” means any area within the internal waters but which does not in any case extend to more than 30 nautical miles from a harbour or safe refuge; “engineer” means the person in charge of the main and auxiliary machinery of a vessel; “exposed waters” means waters that are to the east of the internal waters or more than 30 nautical miles from a harbour or safe refuge; “inland waters” include any river or other inland body of water; 79 “internal waters” means any area of water that is on the landward side of the baseline of the territorial sea; “master” means the person having command of a vessel; “mate” means any person, except the master or engineer, who is employed or engaged or works in any capacity on board a vessel to which these Regulations apply; “overall length” means the distance measured in feet, in a straight line on a line parallel to the design waterline between the foreside of the foremost fixed permanent structure and the after side of the aftermost permanent structure; “prescribed examination” includes both a written and practical examination; “protected waters” means an area within the coastal waters presenting no special hazards, consisting of waters that are less than 10 nautical miles from the nearest harbour or safe refuge; “sheltered waters” means coastal and inland waters consisting of waters that are not more than 3 nautical miles from the nearest harbour or safe refuge; “vessel” includes any description of watercraft as set out by section 12(3) of the Act.
Have a question about this section? Ask belizelaw.ai →